Видинската фирма "Технически компоненти България“ вече е инвеститор "Клас А“. Това съобщи за "Фокус“ инж. Мартин Петров, изпълнителен директор на фирмата.

Той получи сертификата на официална церемония организирана от  “Българска агенция за инвестициите", който му връчи изпълнителният директор на Агенцията Христо Етрополски. Това е поредна висока оценка за един от най-големите работодатели в Северозападна България, който през последните години успя да удвои броя на новоразкритите работните места и на инвестициите, разширявайки икономическата си дейност.

“Ние в “Българска агенция за инвестиции" сме изключително радостни, че издаваме сертификат “Клас А" на толкова успешен проект, който се развива в толкова важен за нас регион - във Видин, в Северозападна България, която е и стратегическа цел на държавата", каза Христо Етрополски по време на церемонията по връчването на сертификата. Той пожела на инж. Петров да има още повече такива успешни проекти, защото така и районът ще продължи да се развива икономически.

“Този сертификат означава едно сериозно признание от страна на държавата, на министерството, за което благодаря и лично на г-н Етрополски и неговия екип, които поеха ангажимент за по-дългосрочно сътрудничество с нашата компания", каза инж. Мартин Петров и допълни: “За Видин това означава много неща. На първо място поставя компанията в ролята на много сериозен незаобиколим икономически фактор. Имаме желанието тази компания да подобри икономическите показатели на Видин и на региона, а от там - и живота на хората".

Петров сподели и рецептата, която води до високото признание “Инвеститор “Клас А": “работа, упорство, екип и пак труд, а чисто технически - трябва да отговаряме на редица условия за размер на инвестицията, за брой отворени работни места, данъчни изисквания и т.н. Аз мисля, че “Технически компоненти България" преизпълнява тези изисквания".

Инж. Петров каза още за "Фокус“, че “компанията, която е в един изключително технологичен сектор, с новата инвестиция и с новите мощности ще увеличи портфолиото си с клиенти от най-високо технологичните сектори и ще се насочва все повече в тези сегменти. Този сертификат е важен и защото предоставя на инвеститорите набор от насърчителни мерки, сред които ускоряване на административните процедури по реализацията на инвестиционния проект и “Технически компоненти България" ще се възползва именно от това предимство. На практика “Българската агенция за инвестиции" ще поеме административната тежест, която съпътства всеки един проект на компанията, за да може инвеститорът да се фокусира върху своя бизнес.

Компанията “Технически компоненти България“ е дъщерна на немската EbV Elektronikbau und Vertirebs GmbH. Продукцията е изцяло за износ. Произвежда компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация, предлага развойна дейност и серийно производство на разнообразие от продукти с приложение в различни уреди, в автомобилната, медицинска и други индустрии. 

Основан през 2005 г., заводът стартира производството си през 2008 г. с 30 служители, за да се превърне днес във водещ по размер на възнаграждението в региона. С предстоящото разширение предприятието става и най-големият работодател в област Видин - от 220 работни места сега ще достигне 450 през идващата година.