"Ваятелят на светове“ е документален филм за живота и творчеството на писателят Владимир Зарев, който видя и аплодира видинската публика, предаде репортер на "Фокус“. Този документален филм трябва задължително да се види. След премиерата на филма в София той бе представен и пред видинска публика.

"Ваятелят на светове“ е по сценарий на Станислав Семерджиев, режисьор Галя Кралева, след чиято кончина, работата продължава и филмът е завършен от нейния син Владимир Борисов.

Това е една великолепно направена лентата, отразяваща цялостното творчество на големия съвременен български писател Владимир Зарев и неговия живот, разказан чрез преживяванията му в три любими за него градове - Видин, София и Созопол.

Във филма Зарев разказва искрено за най-дефицитното чувство у българите- справедливостта, което откриваме във всичките му романи. Това е филм, който започва и завършва с Видин и голямата река Дунав. За реката, като най-голямата метафора, за темите в творчеството си, за приятелството и предателствата, за любовите и вярата във филма  разказа от първо лице Владимир Зарев -"ваятелят на светове". Определян от немско говорящият литературен свят  като "Българския Балзак“.

Словото е най-висшето достояние и тайнство не само на човешкия разум, но на самия бог. А носталгията по Родината е свързана със словото, според писателят Владимир Зарев .

В книгата "Лето 1850“ Владимир Зарев пише за въстанието в северозападна България, което избухва преди априлското. Но за него се знае  малко. Защото то няма своите Захари Стоянов и Иван вазов, за да остане завинаги в историческата памет. Авторът споделя във филма, че за да няма памет за това въстание, на единствения свещеник водил записки за него, турците  първо изгарят записаното и отрязват ръцете и езика му. За да няма памет.

След прожекцията почетният гражданин на Видин Владимир Зарев благодари на видинчани дошли да видят филма, благодари на режисьора Владимир Борисов и специално на организатора Димитър Тодоров. Раздаде автографи и се снима за спомен с почитатели и приятели.

Ирена Данаилова