От тази вечер до края на седмицата видинската художествена галерия "Никола Петров“ ще е осветена в синьо, предаде репортер на "Фокус“. Така Видин и видинчани ще се присъединят към глобалната кампания “Освети в синьо“. Кампанията се провежда от 2010 г. и целта й е осветявайки емблематични сгради  в синьо да се привлече вниманието на обществеността към информационните и дарителски кампании, дейността на центровете за работа с деца и лица с аутизъм, съобщи Христина Василева, майка на дете с аутизъм.

Тя допълни, че Международният ден на информираност за аутизма се отбелязва всяка година на 2 април. Датата е утвърдена от Общото събрание на ООН през 2007 г. През 2010 г. американската неправителствена организация Autism Speaks (“Аутизмът говори") инициира глобалната кампания Light It Up Blue (“Освети в синьо") за осветяване със сини прожектори на знакови сгради, паметници или природни забележителности вечерта на 2 април. 

Всяка година обществени сгради или музеи в различни градове в България светват в синьо. Кампанията във Видин се осъществява по инициатива на потребители на общинския Център за рехабилитация и интеграция на деца и лица с аутизъм  и със съдействието на Регионален исторически музей-Видин, каза директорът на музея Христина Кирилова.