Започва третото издание на фестивала, който съхранява и популяризира българския фолклор и ни среща с песенното и танцовото богатство на народите, живеещи по поречието на Дунав, съобщиха от Община Видин. Тази година на откритата сцена в Крайдунавския парк ще видим рекорден брой участници – над 600. През трите фестивални дни ще се изявят самодейни състави от Видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария.

По традиция всяка от фестивалните вечери ще предложи вълнуващи концертни програми, които са с начален час 20:00 ч. Днес Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав“ ще ни потопи в магията на фолклора. Специален гост за пръв път във Видин ще е Петя Панева, която спечели сърцата и вота на зрителите в шоуто "Гласът на България“. На сцената на МФФ "Синия Дунав“ ще й партнира талантливият клавирист Митко Денев.

На 3 септември любителите на фолклора ще се насладят на изпълненията на младия певец Валентин Велчев. Програмата ще продължи с концерт-спектакъл на Ансамбъл "Българе“, със солист Албена Вескова.

На 4 септември отново ще посрещнем любимките на видинската публика Ива и Велислава Костадинови, които заедно с "Майсторите на танца“ ще представят българското фолклорно песенно и танцово изкуство, но поднесени по един модерен и различен начин.

Международният фолклорен фестивал ще бъде и истински празник за децата. Специално за тях всеки ден в Крайдунавския парк ще бъде организирана работилница. В събота и неделя малките посетители ще могат да се включат в детска хоротека. Организаторите ще подарят на малчуганите и две куклени представления. В събота (3 септември) Държавен куклен театър – Видин ще представи пиесата "Еко вълшебници“, а в неделя (4 септември) – "Житената питка“.

И тази година МФФ "Синия Дунав“ ще даде възможност на занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки да покажат своята продукция в обособените изложбени площи.