Видин е домакин на международна среща по проект, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

Събитието се проведе в залата на Общинския съвет в рамките на проект "Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав“, по който Община Видин е асоцииран партньор. Целта на срещата е представяне на добри практики от региона на град Видин и обсъждане на възможностите за сътрудничество с местни заинтересовани страни. Тя се организира от Национален туристически клъстер "Българският пътеводител“ и в нея участват партньори по проекта от Унгария, Румъния, Словакия, Сърбия.

Заместник-кметът Борислава Борисова поздрави присъстващите от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от свое име. Тя отбеляза, че международната проява се провежда в Деня на българската община и така става част от програмата за отбелязване на този празник. "Едва ли има по-подходящо място от Видин за обсъждане на темата "Културните ценности по поречието на Дунав“. Нашият старопрестолен град е с двехилядолетна история, за която свидетелстват множеството културно-исторически паметници, които, надявам се, ще имате възможност да посетите. Чрез събитията в богатия културен календар на Община Видин се стремим да допринесем за заздравяването на връзките с народите по поречието на Дунав и да представим нашето културно наследство“, заяви Борисова. Заместник-кметът пожела успех на проекта и изрази увереност, че гостите ще останат с чудесни впечатления от нашия град.

Ръководителят на "Градски бранд Дунав+“ Балинт Кадар от Университета за технологии и икономика в Будапеща, Унгария, представи накратко проекта, който има за цел да свърже общностите по поречието на река Дунав и да укрепи вече съществуващите връзки между тях. "Тук сме, за да споделим нашия опит, да разкажем за успешни проекти и добри практики от други държави, но и да покажем на света, че Видин е един невероятно красив град с голям потенциал, с прекрасни условия за живот, както и място, което предлага добри възможности за инвестиции“, посочи той.

Анна Мария Орбан, председател на Международната асоциация DANUrB, която връчва учредения Знак за качество DANUrB, представи инициативата. Целта на Знака е преоткриването на емблематични събития по поречието на река Дунав и включването им в обща мрежа и общ международен дунавски бранд. Сред носителите му е и Международният фолклорен фестивал "Синия Дунав“, който Община Видин организира вече три поредни години.

По време на срещата Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство“ в общинската администрация, представи добри практики и успешни проекти на Община Видин. Тя подчерта, че всяка година културният календар на Общината е изключително богат и разнообразен и се реализира в сътрудничество с всички местни културни оператори, както и с държавните и общински културни институти. "Целта ни е да превърнем Видин в открито културно пространство, което дава възможност за развитие на креативната индустрия“, подчерта Силвана Сюлейман. Тя обърна специално внимание на МФФ "Синия Дунав“, който дава възможност на участници от държавите по поречието на Дунав да покажат своята култура, обичаи и традиции и предоставя възможност за създаване на нови партньорства. Пред участниците в срещата също така бе представен проект "Реставрация и адаптация на Синагога Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин“, който в момента Община Видин изпълнява.