В двудневното събитие под наслов "Да пазим децата на пътя!“ участваха деца на възраст 10 – 15 години, родени в периода 2010 – 2014 г. От Видин взеха участие представители от ППМГ "Екзарх Антим I", ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“, СУ "Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ "Любен Каравелов“. В надпреварата се включиха ученици и от градовете Берковица и Етрополе.

Програмата на републиканския шампионат по приложно колоездене започна с техническа конференция. В ОУ "Иван Вазов“ участниците решаваха листовки за правилата на уличното движение, тест за безопасно движение по пътищата и отборен тест-пъзел с пътни знаци. Отборите демонстрираха и умения по оказване на първа долекарска помощ, за което получиха награди, осигурени от БЧК – Видин.

Официалното откриване на състезанието се проведе на пл. "Бдинци“. С приветствия към състезателите се обърнаха Емилия Николова – началник отдел "Хуманитарни дейности“ в Община Видин, и Николай Николов – председател на Съюза на българските автомобилисти във Видин. Те пожелаха успех на всички и да бъдат внимателни, когато са участници в пътното движение. Изпълнители от НЧ "Светъл ден-2009" - гр. Видин отправиха музикален поздрав.

Състезателната част стартира на специално обособени пунктове на площад "Бдинци“ и парк "Рова“ до "Стамбол капия“. Отборите премериха сили в майсторско управление на велосипед на специално инсталиран полигон по пътна безопасност, включващ различни знаци и маркировки. След това участниците демонстрираха и уменията си за правилно каране в обособено автоградче.

В рамките на турнира бяха връчени традиционната Купа на кмета и предметни награди.

Организатори са Община Видин, СБА – Видин, Български червен кръст, сектор "Пътна полиция“ – Видин, НДПК "Младежта за безопасност на движението“, СБА – Ботевград, СБА – Монтана и ДЗИ – Видин