В почивните дни Видин бе домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по Драг Рейсинг 2024 – мотори, предаде репортер на "Фокус“. Шампионатът се  провежда за втора поредна година и е част от спортния календар на Българската федерация по мотоциклетизъм и в него участваха пилоти от България, Гърция и Румъния. Надпреварата се проведе на пистата на бившето летище край с. Иново. Организатори бяха - Професионален спортен клуб "Хела мото спорт“, със съдействието на община Видин.

В състезанието участваха 23 мотора, разпределени в осем класа и 73 автомобила. Любителите на високите скорости видяха на пистата някои от най-бързите коли в България. Желаещите можеха да  изпробват възможностите на своите автомобили в обезопасена среда с измервателна апаратура. За най-малките-децата по време на надпреварата бе обособен детски кът на безопасно място край пистата, така че родителите да могат спокойно да се насладят на шоуто.

Видин е изцяло нова локация, като пистата на летището отговаря на всички изисквания за драг рейсинг и има потенциал да се превърне в ключова дестинация, каза при откриването на състезанието организаторът от "Хела Мото спорт" Християн Калайджиев. Той допълни, че този спорт е атрактивен, но нашата идея е любителите на високите скорости да натиснат педала на определените за това места, да не го правят по улиците и да се намалят инцидентите по пътя.

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков сподели, че се надява летището във Видин да се превърне в едно от бъдещите мото и рали трасета на Европа. Организаторите от "Хела мото спорт“ връчиха на д-р Цветан Ценков плакет за особен принос в развитието на мотоциклетния и автомобилния спорт.

Най-добрите в дисциплините бяха наградени с купи и предметни награди, уточняват от Община Видин.