Над 11 500 ученици в България се обучават в дуална форма през настоящата учебна година, предаде репортер на "Фокус“. От днес - 1 април 2024 г., здравните и социални им осигуровки ще се поемат от държавата. Това бе съобщено по време на консултативна среща в подкрепа на дуалното обучение, домакин на която бе Областна администрация -Видин.

В Конферентния център в дунавския град се проведе регионална консултация за подготовката на програма –  ДОМИНО 2, по Швейцарско-българската програма за сътрудничество, която обхваща периода 2024 г. – 2028 г. Проектът се разработва от МОН, посредством Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, като предвижда да бъдат въведени 15 нови професии с практическо обучение в реална работна среда.

ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин е първото учебно заведение в областта, което въвежда обучение чрез работа, в момента във формата са обхванати 50 на сто от учениците.

"Вярвам в предимствата на дуалното обучение, което тясно кореспондира с бизнеса и занапред ще включва все повече нови професии, защото пазарът на труда има нужда от подготвени кадри във всички направления. Факт е, че редица европейски държави прилагат успешно този модел и това са страни с най-ниската младежка безработица“, каза при откриването на дискусионния форум заместник- областният управител на област Видин Ани Арутюнян.

Заместник – министърът на образованието (в оставка) Мариета Георгиева приветства участниците в дискусията и сподели, че образованието трябва да бъде с крачка напред към професиите на бъдещето. Тя допълни, че предстои преосмисляне на списъка на професии, които се изучават в училище, за да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето. Защото в следващите 15 години се очаква 70 на сто от днешните професии да се трансформират или да изчезнат и затова е изключително важно и  нашата амбиция е да изградим система на професионално образование, която да е много близка до реалния пулс на пазара на труда. В ерата на новите технологии трябва да внимаваме за какво подготвяме днешните деца, защото те ще излязат на пазара на труда след 5 години. Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни съвети, които обединяват работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите училища. Все по специално внимание се обръща на дуалното обучение в българските училища, сподели Георгиева.Това, което Министерството на образованието и науката поставя като основна цел през последните няколко години, е бизнесът да поеме своята водеща функция, каза  още Мариета Георгиева.

Консултативната среща бе  реководена от Васил Радойновски – ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара. На нея присъстваха заместник – министърът на образованието Мариета Георгиева, началникът на РУО Веселка Асенова, директори на видински училища, кметове на общини, работодатели и др.

Днес дуалното обучение в България, се предлага в над 177 училища в страната. Обхванати са над 11 500 ученици от 11 и 12 клас, които се обучават чрез работа в реална среда в повече от 650 фирми. Предвиждат се мерки, които да облекчат бизнеса за привличане на ученици за дуално обучение. Данните показват, че 92 процента от завършилите дуални паралелки започват работа във фирма по специалността си още в първата година след дипломирането си.

Ирена Данаилова