Фестивалът "Занаяти и култура", който се проведе в почивните дни във Видин, събра десетки посетители и туристи, предаде репортер на "Фокус“.

Вътрешният двор на средновековната крепост "Баба Вида", един от 100-те национални исторически обекти на България, стана място на откриването на фестивала.

От двете страни на пешeходната алея до крепостта бяха разположени шатрите на занаятчии, които предлагаха ръчно изработени сувенири и предмети, творци предлагаха своите най-нови творби, майстори кулинари съблазняваха посетителите с изложба на сладки и солени изкушения.

Кристина Иванова предлага - вкусни и направени лично от нея сладки, фунийки, козунак, хляб.

Фестивалът се осъществява по проект "Патриотично и културно доброволчество“, финансиран от Министерство на културата и се реализира от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт".

Изработен бе 50-метров трибагреник, който се развя над откритата сцена в крепостта и той посрещаше посетителите на фестивала, каза Нина Борисова от организаторите.

Местният патриотичен клуб "Бдинци“ на специална изложба е представил автентични оръжия, носии, исторически документи и различни исторически артефакти.

Идеята на организаторите е фестивалът да стане ежегоден и да се провежда през месец април.

Ирена Данаилова