Първата ни битка днес е с култивираната неграмотност, заяви Илияна Йотова на откриването в Казанлък на 18-ата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция. 

"В Деня на Ботев отново си припомняме неговия завет – свободата е онова, което ни прави народ. Свободните хора правят свободния народ, а свободният народ прави свободната държава. Истински свободни сме, когато имаме свобода на мисълта, ако сме достатъчно силни да отстояваме позициите си" - тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри срещата на медиите в Казанлък.

"Чрез подпомагането на българските медии зад граница вие реално овластихте българите в чужбина, направихте ги видими – нещо, което не можа да направи българската държава със стратегии“, обърна се вицепрезидентът към генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Темата на световната среща "Медии и свобода“ Йотова определи като вечна, особено актуална в днешния ден, и цитира думи на Христо Ботев за неговото съвремие - "финансови нули, дипломатически лъжи, административни шарлатанства, юридически зверства, политическо безумие“. "Това пише във в. "Знаме“ от 16.02.1876 г. Ботев. Сякаш оттогава времето е спряло“, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова постави въпросите за свободата на словото, на медиите и на аудиторията, за страха от свободата и многото зависимости. "Сякаш позабравихме моралната категория "почтеност“, не е важно само дали си умен или красив“, изтъкна тя.

Вицепрезидентът обърна внимание на бързото разпространение на фалшивите новини особено в социалните мрежи. "Фалшивите новини можем да преборим само когато сме свободни и смели да изричаме истината“, посочи Илияна Йотова.

"Говорим за пространство на пост-истината – тънка и много опасна е границата между лъжа и полулъжа. Ботев се бореше точно срещу полуидеалите“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова разгледа и развитието на свободните медии в средата на бързо развиващите се технологии. "Преди обаче да поведем битката с изкуствения интелект, трябва да се преборим с култивираната неграмотност. Хора с мимолетна власт в ръцете се опитват да ни внушат, че колкото си по-безпросветен, толкова по-успешен може да си. С тях трябва да се борим“, заяви вицепрезидентът.