С празнично шествие на децата и учениците от детската градина и училищата, много награди и веселие, Чепеларе отбеляза 24 май, предаде репортер на "Фокус“. Празникът на родопския град бе уважен и от вицепрезидента на Република България, Илияна Йотова. Тя пристигна малко преди тържественото шествие по главната улица на Чепеларе и бе посрещната от кмета на общината, Боран Хаджиев и останалите официални гости на празника. Сред тях беше и областният управител на Смолян, Захари Сираков, Белчо Горанов – генерален секретар на Българския олимпийски комитет, представители на община Чепеларе и духовни лица.  

В 11:00 часа по главната улица "Васил Дечев“ пред Народно читалище "Родопска искра 1880" започна тържественото шествие на образователни, културни институции и випуски от община Чепеларе, като по този начин се спази дългогодишната традиция за празника на града и на 24 май. В него се включиха много деца, ученици, учители, просветни и културни дейци и випускници от предходни години, учили в родопския град. Всички те носиха цветя, букви, знамена и балони и се радваха на вниманието на стотиците хора, наблюдаващи манифестацията.  

Жителите и гостите на Чепеларе бяха поздравени от вицепрезидента Йотова. "Честит 24 май и празник на община Чепеларе има нещо много символично, че точно Чепеларе празнува заедно с всички българи по целия свят, защото в магията на Родопите е и магия на българската душа. Тя започва оттам, където двамата братя равноапостоли ни оставиха своите букви и своята книжовност, оттам където княз Борис Първи спаси Кирило-Методиевите ученици, защото знаеше, че ще гради голяма империя. Не толкова с меч и с оръжие, колкото с букви и книги. Искам да пожелая на всички жители и гости на Чепеларе да предават този завет на младите хора, на своите внуци и правнуци, за да я има България“, каза в словото си вицепрезидентът на България.

Кметът на Чепеларе, Боран Хаджиев поздрави жителите и гостите с 24 май и заяви, че днешният празник е символ на националното достойнство и повод за гордост. "Денят, в който с благодарност почитаме славните просветители, които ни отвориха вратите към знанието и културата. Днес честваме и празника на град Чепеларе, защото още с построяването на училището с часовниковата кула от Васил Дечев, нашият град е бил и ще остане регионално средище на просветата, културата и духовността. И днес всички писатели, учители и просветители продължават това свято дело. Нека се гордеем с това, което имаме и се стремим заедно и с общи усилия да съхраним и да продължим делата на дейците ни за развитие и напредъка. Да пребъде българския дух и словото ни. Честит празник!“, каза кметът Хаджиев

Областният управител на Смолян, Захари Сираков заяви, че 24 май изпълва всеки българин с чувство на гордост и признателност към светите братя Кирил и Методий, които с делото си даряват не само нашия народ, но и целия славянски свят възможността за културно развитие. "Утвърдил се като духовен център в Родопите, Чепеларе отбелязва днес и своя празник. Поздравявам ви за ежегодните мероприятия, които се провеждат тук. За поредна година беше спазена над вековната традиция с празничната манифестация, в която деца и възрастни изразяват своята почит към българският език, който е най-яркият символ на нашата родина“, посочи Сираков. Той поздрави всички присъстващи с празника и изрази признателност към всички, които са пазители и посланици на българския език и култура.

На сцената на площад "Олимпийски“ в Чепеларе бяха наградени заслужили учители, ученици и културни деятели от града.

Празникът продължи с народно веселие с Нелина.

Вечерта от 19:00 часа на сцената на площад "Олимпийски“ ще бъде тържествено изпращане на абитуриентите от община Чепеларе.

В 20:00 часа в центъра на града започва и народно веселие с Николай Славеев, а от 21.30 часа ще има и празнична заря.