Вицепрезидентът Илияна Йотова се включи в честванията за 120-я Празник на Розата в Казанлък, предаде репротер на "Фокус". Тя присъства на тържественото отбелязване на празника на Казанлък и приветства жителите и гостите на града.

"Днес, с Казанлък, празнуваме всички българи, защото символът на Казанлък - маслодайната роза е символ на цялата ни красива родина и защото във всяка една емблема, дума и образ, в който се споменава България, всеки си представя розата. Днес, и всеки ден, трябва да се събуждаме всяка сутрин както се събуждат майските рози призори - свежи, с капчици роса, в очакване на слънцето. И ние, гражданите на България, трябва да се събуждаме с мисълта за родината ни и за прекрасното отечество. Казват, че тук в Казанлък се срещат Долината на тракийските царе, заедно с Долината на розите. От траките тръгва българското хоро, защото хората са хванати в кръг, ръка за ръка, и този древен култ показва, че още тогава хората са вярвали в единението. Именно тази традиция и дух траките са предали на българите и най-вече на хората по тези земи. 120 години една красива и благоуханна традиция се ражда и живее в този град, 120 години това е празник на красотата, младостта, любовта и единението. Избраници сте, че живеете тук, защото сте потомци на хора, разнесли българската слава по целия свят, носейки благоуханното розово масло", каза Илияна Йотова и подчерта, че по-често трябва да се обръщаме към тази история, защото тя е извор на самочувствие. 

По-късно Илияна Йотова ще поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в парк "Розариум“.

По-рано тази сутрин, Йотова откри Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция.

Рени АТАНАСОВА