Вицепрезидентът Илияна Йотова очакват в Свищов за Алековите дни. Това съобщи за "Фокус“ Росен Маринов, директор Дирекция "Култура и културно наследство“ в местната администрация. Той уточни, че държавният глава ще се включи в кулминацията на чествания, която предстои тази вечер.

В 17:00 часа от къщата музей "Алеко Константинов“ ще тръгне факелно шествие до паметника на Щастливеца в градската градина, където пък малко по-късно ще има общоградско поклонение.

"С него ще почетем паметта на великия наш съгражданин и ще му отдадем заслуженото уважение и признание“, допълва Маринов.

След това събитията се пренасят в Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Там ще бъде даден символичен старт на инициативата "Препрочитаме Щастливеца“, която е съвместна между Община Свищов и БНТ.

"Поредицата за Алеко ще включва близо 100 видеоклипа, в които изявени свищовлии – творци, учители и общественици ще представят откъси от различни Алекови творби. Снимачна площадка на продукцията е родния дом на писателя в Свищов. Поредицата ще стартира на 13 януари 2023 г., рожденият ден на Щастливеца, и ще продължи до 24 май, като всеки ден в ефира на БНТ и всичките й програми ще се излъчват различни откъси“, обяснява Маринов, като допълва и, че клиповете могат да бъдат намерени и на Facebook страницата "Култура Община Свищов“, както и в YouTube канала "Култура Община Свищов“.

Веднага след това ще бъде награден и лауреатът от Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко“ – северномакедонецът Иван Шопов.

Програмата приключва с концерт на Държавна опера – Русе.

Малко по-рано през деня, от 16:00 часа, в ХГ "Николай Павлович“ ще бъде открита изложбата "Проверка на зрението“ на карикатуриста Ивайло Цветков.

Луиза ТРАНЧЕВА