За разумно използване на водата за питейно-битови нужди в населените места на община Свищов призовават от ВиК "Йовковци“. Техният апел е провокиран от констатирано трайно засушаване в района на крайдунавския град, което е предизвикано от високите температури и липсата на валежи през летните месеци, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Нивото на подпочвени води е спаднало значително и вследствие на това, водата във водоизточниците на населените места в община Свищов е на критичния минимум. С оглед на назряващия сериозен проблем и за да се предотврати преминаването на режим на водата, ВиК "Йовковци“ призовава за разумно и рационално използване на водните ресурси само за питейно-битови нужди, а не за поливане, миене на лични автомобили, пълнене на басейни и други“, казват от Община Свищов.

Въпреки подмяната на голяма част от водопроводите във всички 14 населени места в региона, в домовете на хората животворна течност не достига именно заради липсата на вода във водоизточниците. Изключение прави само село Овча могила, където все още не е подменен довеждащият водопровод и предстои това да се случи, но там е обявено бедствено положение, тъй като загубите на вода са огромни.

От водоснабдителното дружество уверяват, че където има аварии в населените места, служителите на ВиК правят всичко по силите си, за да ги отстранят своевременно. За съжаление, самите водоизточници дотолкова са намалили дебитите си, че не могат да удовлетворят нуждите на населението.

Вследствие на засушаването, проблемът с безводието през летния сезон е изключително сериозен и актуален не само в община Свищов, но и в редица други общини като Севлиево, и Плевен, както и по Черноморието.

"Затова апелираме към всички жители на община Свищов –Пестете водата, тя е безценен и незаменим ресурс“, казват от ВиК.