В Бойково се реализира проект за изграждане на дублиращ гравитачен водопровод. На практика това е ново водоснабдяване, дължината му е около 1100 метра, като до момента са направени около 300 метра. Заместващият водопровод довежда вода от високата част на селото към ниската. 

Преди старта на работата по проекта дружеството е подало съответните документи в община "Родопи" и подготвили договор за съвместна дейност. Към момента на започване на дейностите обаче разрешителното за строеж не е било пристигнало в хартиен вариант, показа проверка на "Фокус". 

"На много места действаме екстремно и понякога не можем да чакаме един месец. Ако бяхме изчакали, нямаше да можем да работим, защото селото е високо в планината и скоро температурите ще паднат много", коментира говорителят на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов. Той добави, че може би има пропуск с липсата на информационна табела, но обеща, че ще бъде поставена, ако няма такава. 

При подписването на договор за съвместна дейност общината става съинвеститор, а преди издаването на разрешението за строеж се прави второ преглеждане на проекта, допълни той. Изграждането на гравитачен водопровод в Бойково е заложен в бизнесплана на пловдивското ВиК за 2022 г., но засега е изпълнена само първата му част. Втората ще се реализира догодина, ако се осигури финансиране. 

Дублиращи съоръжения на съществуващи водопроводи се изграждат още в над 20 населени места в Пловдивска област. Сред тях са Мостово, Старосел, Равнища, Лясково, Стрелци, Яврово, допълни инж. Гълъбов. Гравитачните водопроводи са част от мерките за справяне с високите сметки за ток, които водният оператор плаща. На практика тези водоснабдителни мрежи са второ захранване, което не зависи от електроенергията.

Според жителите на Бойково обаче, тези обяснения са несъстоятелни. И уточняват, че водопроводът се прави единствено за "високопоставени жители" на селото.

След публикациите в нашата и други медии изграждането на водопровода е спрян. 

Това е поредният сигнал до редакцията ни за проблеми във ВиК-Пловдив. Медията ни отправи въпроси по темата към ресорния министър Иван Шишков, очакваме отговорите му.