"Строителството на Южния обходен колектор е най-мащабният проект, реализиран от ВиК Пловдив. Няма да е лесна ситуацията покрай изграждането му. Пловдивчани трябва да са подготвени за предстоящите трудности до завършването на обекта. Ще има калища през зимата и прахове през лятото. Извиняваме се, но трябва да го направим".

Така коментира пред Агенция "Фокус" инж. Антон Гълъбов от дружеството ситуацията след затварянето на булевард "Александър Стамболийски".

ВиК се е борило три години с ЕС, за да получи финансиране за изграждането на Южния обходен колектор. Сега идва ред гражданите да понесат своята част от тежестта. Неприятно е, но по време на строителството ще има и спиране на водата, и проблеми с канализацията, предупреждават от дружеството. 

"Няма друг начин да реализираме проекта. По целия булевард "Александър Стамболийски" ще минават тръби с широчина 3 метра и половина и още толкова височина. Ако общината беше направила отчужденията на имотите по новото платно, щяхме да работим там, а не по старото" - допълни Гълъбов.

Като улеснение за гражданите от ВиК изтъкват, че "Александър Стамболийски" ще се затваря на етапи, а не наведнъж и изцяло. Определят като добра идеята за осигуряване на алтернативно трасе от "Коматевско шосе" през "Поручик Въльо Стефов" и "Димитър Талев" по глухата жп линия. И признават, че това би облекчило положението за пловдивчани.