До около 15-ина дни проблемът с безводието в Павликенско може да бъде частично решен. Това заяви за "Фокус“ зам.-директорът на ВиК "Йовковци“ инж. Росен Трифонов. Той обясни, че от Министерство на околната среда и водите са променили графика за за водопускане в района.

"Получихме писмо, с което се изменя графика и на "Напоителни системи“ им се разрешава да използват 1,5милиона кубика вода, което заедно с нашите 200 хиляди кубика вероятно ще е достатъчно“, пояснява инж. Трифонов.

По първоначалния график на ВиК "Йовковци“ бяха отпуснати едва 200 хиляди кубика, при поискани 2 милиона, а на "Напоителни системи“ не бяха отпуснати никакви. Сега водата ще може да се ползва за напояване на изградените вече канали, като се очаква да достигне до Главния Баташки канал, откъдето може да бъде разпределена до домовете на хората в Батак, Караисен, Сломер и Лесичери.

Такъв е и редът – ВиК и "Напоителни системи“ си правят ежемесечни заявки до МОСВ за отпускане на определени кубици, откъдето трябва да ги одобрят.

"В момента тази вода е по каналите и тръгва към Главния Баташки канал. Надяваме се, че в най-скоро време ще стигне до оросителното поле и ще потече по чешмите на хората. Очакваме това да се случи до около 15 дни – режимът да бъде отменен или поне да стане по-благоприятен за населението“, каза още инж. Трифонов.