153-гилограмова православна камбана зазвъня за първи път в село Нови чифлик, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в кюстендилското село Нови Чифлик беше осветен нов православен храм, посветен на Успение Богородично.

Пълният чин на освещаването беше извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Празникът по освещаването на храма беше уважена кмета на Кюстендил Петър Паунов, Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил, Гюла Малчова, кмет на селоНови Чифлик, както и много дарители, строители и благоу news pic 2
© Фокус
красители на новия храм.

При освещаването на храма, в светия Престол, бяха вградени свети мощи от Баташките новомъченици.

След освещаването на храма и първата света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, както и приветствие и благодарност към всички ктитори и дарители, служещите духовници, певците и верния народ на всеки в неговия принос за построяването и освещаването на храма. Епископ Поликарп поздрави присъстващите с новата духовна придобивка и им пожела храмът да им бъде духовен пристан, за радост, мир и подстрекател към добродетелен живот.

"Днес беше специален ден! Както каза белоградчишкия епископ Поликарп - исторически! В кюстендилското поле, почти до брега на Струма за първи път проехтя звън н
© Фокус
а православна камбана...и ехтя цяла сутрин и хората идваха и се прегръщаха, защото една голяма мечта ехтеше над полето - мечтата за православен храм. Събрахме се всички, които имахме честта да служим в дома Господен с ръцете си, кой с длето, кой с четка, кой с чук или мистрия и звучаха песнопения и златотъкани одежди светеха заедно с ябълките в черковния двор и слънцето се показа даже...във всеки смисъл на думата.... благодаря“, написа в една от социалните мрежи художникът Евгени Серафимов, който заедно с приятеля си Йордан Гълъбов са автори на иконописта.

След освещаването на храма - историческо събитие за жителите на Нови Чифлик, вярващите се събраха на обща трапеза - на осветен празничен курбан. Те споделяха своята радост, че са се сдобили с храм, че са станали свидетели на събитие, което е било жадувано от техните родители и приятели.

Венцеслав ИЛЧЕВ