Ветроходът "Калиакра" ще бъде основно ремонтиран, за да може отново да плава. Заради липсата на пари за поддръжка и заплати за екипажа, дълго време баркентината беше прикована на пристанището във Варна. Отпуснати са 200 000 лева за ремонт на ветрохода. Добрата новина идва в навечерието на 40-та годишнина на кораба.

Ветроходът "Калиакра" е построен специално за обучение на практиканти, които прохождат в нелеката моряшка професия. Баркентината е нещо повече от учебен кораб. Тя е посланик на България във всяко пристанище, където акостира. За жалост въпреки отличията и престижа, които е донесла на страната ни, “Калиакра" от години е прикована към кея и сякаш беше забравена. Сега има лъч надежда. За 40-та си годишнина ветроходът ще бъде ремонтиран, за да може отново да плава.

"След като се ремонтира "Калиакра" ще можем да я сложим да се вижда на Морска гара", обясни Денчо Добрев, директор на БМКЦ. 

- БНТ: И освен, че ще радва хората какво още ще се случи с нея?

- Денчо Добрев: Надявам се училищата и университетите да намерят субсидии, за да могат да покрият разходите за курсистите, студентите и учениците да си направят плавателните практики". 

"Ако вози практиканти, може сам да си покрива разходите. Поне разходите да си покрива, да не говорим за печалба, по нататък и това може да стане", каза първият капитан на УВК "Калиакра" Тома Томов. 

Освен за обучение "Калиакра" може да се ползва и за празнични събития. Но освен ремонта, ще трябва да се реши още един проблем.

"Няма на разположение екипажи, които да познават кораба и да могат да изпълняват своите функции там, тоест екипаж трябва да се подготви. Трябва да се подберат хора, да има тренировки, да има обучение, за да се научат и да станат действащ екипаж. Това не става за месец-два, това става поне за година-година и нещо, за да отсее хората с възможности", допълни още Тома Томов. 

Класов ремонт на кораба се прави на всеки 5 години. Ще бъдат подменени всички уреди и системи за безопасност и ще се освежи, за да засияе баркентината с пълния си блясък. И само след няколко месеца красивата "Калиакра" отново ще радва варненци и гостите на града.

"Аз съм може би малко повреден в това, но първата ми работа ще бъде да огледам и да намеря кусури, ха-ха-ха", каза Тома Томов. 

За тези 40 години на борда на "Калиакра" са се обучили над 3000 студенти и ученици от различни морски специалности. На баркентината се изграждат характери на моряци, които са доказали, че могат да плават без страх, но и да уважават мощта на морето.