Екипът ветеринарни лекари на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани“ проведе за първи път профилактичен преглед на птиците, обитаващи Зоопарк Стара Загора. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. Бухали, лешояди, щъркели, ястреби, мишелови и зеленоглави патици бяха сред пациентите, които преминаха профилактичен преглед и обезпаразитяване днес, под ръководството на д-р Руско Петров, управител на Центъра и докторант във ВМФ на Тракийския университет, и д-р Стефка Димитрова, главен лекар в Спасителния център.

Прегледът се осъществи в присъствието на ръководителя на старозагорския зоопарк д-р Ивелина Илиева, както и на доброволци, студенти по ветеринарна медицина и чуждоезична група от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет с ръководител д-р Ройдев. Инициативата бе част от обучението им по хирургия на екзотичните животни.

Общото заключение на специалистите, участващи в прегледа е, че птиците имат добър здравен статус и нямат проблем да посрещнат студените месеци.

Като водещи експерти в лечението и рехабилитацията на диви птици в България, ветеринарните лекари на Спасителния център на "Зелени Балкани“ и занапред ще бъдат партньор на екипа на Зоопарк Стара Загора, продължавайки ползотворното си сътрудничество.

Рени АТАНАСОВА