"За да постигнем мечтата за зелен Пловдив, трябва рязко да увеличим броя на дърветата, които засаждаме. Общо около 1000 дървета ще обогатят тази есен зелената система на града ни. Със засадените през пролетта, равносметката за годината е близо 2000 нови дървета.

Амбицията ни е от тази есен до края на 2023 г. да засадим повече от 3200 нови дървета. Наложително е – за да компенсираме изцяло изсичането на опасни изсъхнали и болни дървета, както и на премахнатите заради изграждането на важни инфраструктурни обекти. Ако сме отсекли примерно 100 стари дървета – да засадим 200 нови.“ Това заяви директорът на общинското предприятие "Градини и паркове“ Веселин Козарев преди началото на кампанията за засаждане на декоративна растителност.

Тази есен се акцентира върху уличното озеленяване. Чинари, липи, ясени и други местни видове дървета предстои да бъдат засадени по десетки улици на града. Голяма част от тях ще растат на големите пловдивски булеварди в шестте района, сред които бул. "България“, "Санкт Петербург“, "Цариградско шосе“, "Руски“, "Никола Вапцаров“, Коматевския транспортен възел и др. Предвидени са близо 250 броя, с които да бъдат възстановени липсващите видове.

"Повечето са собствено производство, от 6 до 10 годишни грижовно отглеждани дръвчета. Това е моментът, в който те вече са достатъчно развити и готови да бъдат засадени в градската среда. Садим ги на места, посочени от нашите специалисти, които най-добре могат да прецизират условията и средата за всяко едно дърво. Гледаме няколко години напред по отношение на процеса по засаждане и в момента разсадникът ни работи на пълни обороти, за да можем в периода 2024-2025 г. да имаме нови 3000 – 4000 дървета, готови да бъдат засадени по улиците, кварталите и парковете на Пловдив“, каза Козарев

"Градини и паркове“ ще търси партньорства с фирми, организации, сдружения и домоуправители, които, ако желаят, могат да предоставят видове растителност, с каквато предприятието не разполага в момента, да участват в акции или дори да полеят и опазят новото дърво пред блока.

Козарев анонсира, че още тази неделя в парк "Кан Крум“ в "Тракия“ предстои да бъдат засадени 30 дървета при съвместна акция с голяма частна компания.

Той също заяви, че от голямо значение за ефективността на процеса е синхронът с районните кметове, повечето от които имат дългогодишен опит в опазването и развиването на зелената система на града ни.

На телефона на "Градини и паркове“ 032/624 301 се приемат предложения за партньорство, както и сигнали на граждани.