Община Варна трябва да насърчава още повече развитието на културния туризъм. Това коментира пред Радио "Фокус" - Варна Венцислав Сивов, общински съветник в местния парламент. Той посочи, че градът има богата история, красива архитектура, а археологическите паметници привличат туристи от цял свят. Сивов допълни, че масовият туризъм е добре рекламиран и несъмнено той е печеливш, и от голямо значение за региона. Ако обаче се вложат повече средства за реклама на културните забележителности, това ще се отблагодари значително за икономическия растеж на морската столица.

"Наясно съм, че всеки говори за културен туризъм, но пък истината е, че покрай ковид епидемията, икономическата криза, която връхлетя света след това - този сектор остана изолиран. Говорим за криза, но криза има не само в България, а в цял свят, но пък съседните на нас държави влагат огромни ресурси в популяризирането на своите паметници на културата, защото знаят, че те носят приходи. Тук е и ролята на община Варна, която може да изработи съвременна стратегия, в която да се акцентира на съвременните технологии, рекламата в социалните мрежи, да се споделят всички нови открития, които са направили археолозите и т.н. Има какво да покажем на света, има как да развием туристическия продукт до ново ниво. Изисква се усилие и воля.

Тук обаче идва и ролята на държавата, която трябва да работи в насока подобряване на инфраструктурата, да изработят съвременни образователни програми, за да се решат проблемите с кадрите в сектора. Т.е. общината, каквото и да направи има нужда от силна държава зад гърба си. Като общински съветник осъзнавам какви са пропуските ни, но пък и няма как да се отрече, че се направи много в насока развитие на сектора.

От тук насетне остава държавата да помогне на общините, за да разкрият пълният си потенциал. Във Варна разполагаме с прекрасни музеи, които предлагат на туристите поглед към нашето минало, имаме чудесни културни институции, вземете операта, театъра. За град като Варна, наистина има какво да предложим, но пак казвам - трябва стратегия, която да не е само на хартия, а да бъде приложена в реалността", каза още Сивов.

Десислава ВАСИЛЕВА