Световен ден без автомобили. В София денят се отбелязва с велопоход, зони без автомобилно движение, идеи за намаляване на трафика и насърчаване на алтернативното придвижване - градски транспорт, велосипеди, тротинетки.

Идеята на събитието е да се насърчат хората да слязат от автомобилите. Събитието е организирано от Столичната община и Центъра за градска мобилност, в подкрепа с датското посолство.

Заместник-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев каза, че приветства идеята жълтите павета да са пешеходна зона.

"Имаме наблюдение, че хората започват да се връщат отново към градския транспорт, към момента имаме 80% възстановен пътникопоток спрямо 2019 година", заяви Кристиан Кръстев, цитиран от БНТ.

На днешното събитие Ден без автомобили, което е част от Европейската столица на мобилността, бяха представени и малки електробуси. Това е зелен обществен транспорт при поискване. Всеки, чрез мобилно приложение, ще може да поръча в квартала си такова автобусче, за да го придвижи до главна спирка на градския транспорт.

Първо ще бъдат пуснати тестово в квартал "Манастирски ливади".