Социална услуга за деца и младежи от Велико Търново се нареди сред най-добрите в стараната. Екипът на Център за обществена подкрепа "Светулка“ в старата столица спечели втора награда в категория "Социални услуги в общността за деца и младежи“ на първото издание на фестивала "Пътеводител на доброто“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Събитието се проведе в Разград и в него участваха над 40 социални услуги от цялата страна.

Специалистите от Велико Търново са представили практика за повишаването на здравно-сексуалната култура на деца от 4 до 14-годишна възраст и техните родители.

"Разказахме какво сме свършили в последните две години, откакто центъра съществува, а именно – издадохме ръководство за работа с деца и родители - "Пътеводител в света на половото възпитание и култура“, обучихме десетки студенти и специалисти. Работихме с над 340 деца от 3-ти до 8-ми клас от три големи училища във Велико Търново, както и с близо 30 деца от детска градина в града. Организирахме и родителски срещи по темата за половото образование“, разказва Иванина Анчева - доктор по психология и психодрама асистент.

След презентацията екипът на центъра е представил и късометражният филм "Щъркелите вече са табу“, чийто сценарист, режисьор и оператор е Ивана Джановска.

Екип на друга социална услуга от старата столица също получи признание – в категория "Социални услуги от резидентен тип за деца и младежи“ те взеха трета награда.