Великотърновската епархия посреща мощите на светец, който е летял по време на молитва, предаде кореспондент на "Фокус“. Иконата със светите мощи на Никифор Прокажения пристигат първо в Габрово. Те ще бъдат положени за поклонение храм "Успение Богородично“ от 9:00 часа днес. Във Велико Търново на 16 юни, светинята ще бъде тържествено изложена в центъра на Катедралния храм "Рождество Богородично“.

Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои в храма през целия, като всички миряни ще могат да се поклонят пред нея, а в 18:00 часа ще бъде отслужен молебен за здраве.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. 42 години, той прекарва в лечебницата на Хиос, и когато е открито лекарството за проказа всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

В дните до края на седмицата мощите на свети Никифор ще посетят още Горна Оряховица /посрещането е от 9:00 часа в храм "Успение Богородично на 12 юни/, в Лясковец /в храм "Св. Димитър“ на 13 юни/, в Севлиево /в храм "Св. Илия“ на 15 юни/, в Павликени /в храм "Рождество Богородично“ на 20 юни/, в Левски /в храм "Св. Параскева“ на 21 юни, в Свищов /в храм "Преображение Господне“ на 22 юни/.

Програмата навсякъде започва с посрещане на иконата в 9:00 часа, продължава с молебен здраве от 18:00 часа и представяне на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ с автор монах Симон Светогорец от 18:30 часа.