19,1% е процентът на отсъстващите от училищата на територията на Великотърновска община ученици към днешна дата. За детските градини този процент е дори по-нисък – 11,25%. Това обобщи за "Фокус“ Пенка Игнатова, директор Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя уточни стойностите са много далеч от необходимите за обявяване на грипна ваканция. За да се случи това в дадено училище, в него трябва да има минимум 30% отсъстващи.

"Най-висок е процентът в село Самоводене, но там отсъстват 14 деца от 24 и сами разбирате, че когато учениците са малко, това повишава процентът. В големите училища имаме доста по-малко липсващи – в Езикова гимназия, например, процентът е 13%, в ПМГ "Васил Друмев“ – 5,1%, в Хуманитарна гимназия – 15,67%“, допълва Игнатова. За градините тя поясни и, че броят на децата, които не са на занятия не отговаря на броя на болните, защото много от родителите спират наследниците превантивно, за да не се разболеят.

По думите й обстановката в региона е спокойна поне към този момент. Това увериха и от Регионалната здравна инспекция, откъдето потвърдиха за "Фокус“, че цялата област е далеч от обявяването на грипна епидемия.

Луиза ТРАНЧЕВА