Всички избирателни секции във Великотърновска област преустановиха дейността си. Това се случи към 20:30 часа съобщават за Агенция "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Велико Търново. От там отчитат, че няма данни за възникнали сериозни проблеми и инциденти.

Изборният ден в региона премина спокойно и при ниска активност на гласоподавателите.

Сигналите към Районната избирателна комисия за нарушения на изборния процес днес бяха само два. Единият от тях беше за неправомерна агитация в павликенското село Недан от председател на СИК. Проверка на РИК установи, че нарушение има и разпореди как да продължи изборния ден, за да няма проблеми. Вторият сигнал беше от дама, която е с постоянен и настоящ адрес в област Кюстендил, но се е опитала да гласува във Велико Търново. Тя е пуснала жалба, тъй като се е почувствала пренебрегната, обясни председателят на РИК Николай Илиев. Имаше и трети неофициален сигнал за неправомерна агитация в две секции в кв. "Света гора“ във Велико Търново, който се оказа неоснователен. На предходните предсрочни парламентарни избори жалбите в изборния ден бяха два пъти повече.

В три секции на територията на областта машинното гласуване бе преустановено заради проблеми с устройствата, които се оказаха неотстраними. Така в 9-та секция в Свищов, 20-та в Горна Оряховица и 61-ва в село Първомайци гласоподавателите използваха хартиени бюлетини за своя вот.

Сменени бяха около 20% от членовете на секционни избирателни комисии в цялата област.

Избирателната активност остана ниска – 26% към 16:00 часа. Общият брой на гласоподавателите в областта е 205 641 души. От тях към 16.00 часа са гласували  53 708 човека.

Звената Български документи за самоличност при ОД на МВР – Велико Търново в периода 27 септември – 2 октомври са издали общо 30 удостоверения, за Велико Търново те са 8. В изборния ден са били издадени общо 9 удостоверения. 

Създадена е необходимата организация за съпровождане на изборните протоколи и материали.

Луиза ТРАНЧЕВА