Великотърновецът Самуил Николов е вторият българин, приет да учи Космонавтика и аеронавтика в Съединените американски щати, предаде кореспондент на "Фокус“. Сами завършва Природо-математическата гимназия "Васил Друмев“ в старата столица и е пълен отличник. Разказва, че се интересува от звездите и Космоса още от 10-годишен, но решава да учи повече за тях, след като отива на космически лагер в Измир.

"Бях най-малкият стипендиант на НАСА от България през 2015 година, за да отида на базата им в Измир, където бях на едноседмично обучение и това беше преломния момент, в който реших, че това е, с което искам да се занимавам. Решаващият момент може би беше когато бях избран за астронавт №1 в совалката, което ще рече, че трябваше да се кача в истинска летяла совалка и да извърша няколко задачи, които астронавтите трябва да свършат“, обяснява с усмивка Самуил.

Допълва и, че за да постигне мечтата си, той учи и се труди ежедневно. От няколко години сътрудничи на НАСА, "Спейс Екс“ и Международната космическа станция по създаването на уеб платформа, в която комбинира най-актуалната информация от извършените космически изследвания. Това е и една от причините да е приет в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл“.

"САЩ ме привлече най-вече заради много силната си космическа програма, такива неща не могат за жалост да се учат в Източна Европа и като цяло в Европа. Америка е единственият вариант за международен ученик да получи каквато и да е стипендия за такова образование и да бъде приет в такова заведение“, разяснява още Самуил.

Тъй като стипендията, която е получил, не е достатъчна, за да покрие годишната такса от 65 хиляди долара, семейството на Сами търси начин, за да събере непосилната за тях сума.

Луиза ТРАНЧЕВА