Велико Търново ще е домакин на Международен кинофестивал, който ще се проведе под открито небе, предаде кореспондент на "Фокус“. Форумът носи името "Карантината“, а в дните от 8 до 10 юни предстои неговото трето издание. Мястото е добре познатото на търновци пространство за изкуство и култура в подножието на паметника на Асеневци.

В трите фестивални вечери зрителите ще имат възможност да се насладят на избрана селекция от късометражни филми от цял свят. Жанровете са много разнообразни - игрален, документален, анимация, експериментално кино. Филмите ще започват в 21:00 часа, но час преди това – от 20:00 часа на сцената ще се изявяват родни изпълнители, които ще свирят и пеят авторска музика на живо. Организаторите уточняват и, че лентите ще са със субтитри на български и английски език.

Достъпът до всички прояви ще е напълно безплатен.

Кинофестивалът е част от Календара на културните събития на Община Велико Търново. Негов организатор е Школа "Дедал" – Варна, която го прави изцяло на доброволни начала. Изнесеното издание на "Карантината" се осъществява с подкрепата на: Община Велико Търново, Duppini Art Group, ТаМ и Солвеи Соди.

"Фокус“ припомня, че в предходното издание бяха показани общо 41 късометражни филми, които гледаха стотици търновци и гости на града. Те се насладиха и на изпълнения на десетки индивидуални певци и групи от цялата страна.