За пръв път в историята на старопрестолния град великотърновци могат да гледат Европейското първенство по футбол на голям екран и на открито. Инициативата стартира с началото на шампионата, като първите мачове вече събраха стотици фенове, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя е под надслов "Открита сцена на Евро 2024/САЩ-94“.

В дните до 14 юли футболните запалянковци от Велико Търново и региона могат да се събират на по бира в района на паметника на Асеневци, където има огромен екран, на който се прожектират мачовете и подвижна бирария. Има и шатра, която бурята от миналата седмица отнесе, но вече е възстановена и ще пази феновете от дъжд, вятър и градушка.

Организатори са двама любители на великата игра – Георги Радев и Александър Крачолев.

"Искам да благодаря на всички, които ни помогнаха, както и на легендарните футболисти, които намериха време и станаха част от нашата кауза“, казва Георги.

Той и неговият колега, обаче, имат и още една кауза – освен, че ще излъчват почти всички мачове от Евро – 2024, те ще отбележат подобаващо и 30-ата годишнина от САЩ-94, като ще покажат паметните победи на Пеневата чета. В тези вечери ще гостуват за срещи с феновете и самите национали – легенди на "Етър“. Благодарности за поканата и за вниманието отправи една от легендите от САЩ-94 Бончо Генчев. Той разкри и, че в цялата организация има още една впечатляваща идея.

"Каузата всъщност е – част от средствата, които се съберат в тези вечерни, невероятно мигове, ще бъдат предоставени за изграждането на паметника на нашия незабравим железен защитник – Трифон Иванов“,

Процедурата вече е стартирана от семейството на Железния защитник, а сега Георги и Александър, както и всички запалянковци ще я подкрепят. В района на паметника ще се продават различни мърчандайз продукти, но ще има и урни за дарения. Организаторите допълват и, че ще дарят част от печалбата си от проявата.

Важно уточнение е, че входът за всички зрители ще бъде напълно безплатен.

Програмата със събития всеки може да следи във Фейсбук и Инстаграм страниците на "Открита сцена Евро-2024/САЩ-94".