Тази вечер, от 19.00 часа в Стара Загора, отново ще оживее вълнуващата със своята трогателна история и изумителна музика опера на Джакомо Пучини "Мадам Бътерфлай", предаде репортер на "Фокус". Йосиф Славов ще дебютира в ролята на Шарплес, а в ролята на Чо-Чо-сан зрителите ще имат възможността да видят полското сопрано Анна Дитри, която от дълги години е свързана не само с България, но и по-специално със Старозагорската опера.

В продължение на няколко сезона талантливата певица е солистка на театъра, където прави своите забележителни дебюти в ролите на Микаела от операта "Кармен" на Бизе /постановката на акад. Пламен Карталов, с която бе открита официално възстановената сграда на Сарозагорската опера през 2009г./, на Мими от "Бохеми" на Пучини, Дидона от "Дидона и Еней" на Пърсел, Жулиета от "Крал за един ден" на Верди, Ханна Главари от оперетата "Веселата вдовица" на Лехар и др. Гостува в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, а през месец май 2022 година Анна Дитри и виртуозният полски пианист Роберт Марат представиха в цикъла "Музика без граници" впечатляващ камерен концерт "Полски пътешествия" с богата програма от песни и клавирни творби на най-ярките представители на полския романтизъм.

Репертоарът на певицата включва още ролите на Дона Елвира от "Дон Жуан", Графинята от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, Елизабет от "Дон Карлос" и Аида от едноименната опера на Верди, Тоска от едноименната опера, Лиу от "Турандот", Чо-Чо-сан от "Мадам Бътерфлай" на Пучини, Силва Вареску от "Царицата на чардаша" от Калман и други.

Анна Дитри прави своя успешен дебют в ролята на Чо-Чо-сан на сцената на Операта в Битум, Полша през сезон 2013/2014. Следва гостуване в тази роля на сцената на Варненската опера. Певицата споделя, че ролята е голямо вокално и актьорско предизвикателство, но това я кара да я обича още повече. С годините нейната интерпретация на Чо-Чо-сан се променя и обогатява. Съвсем различно започва да чувства драматургията на пучиниевия гений днес, когато вече има дете. Анна Дитри търси различните нюанси в своята Чо-Чо-сан, които дори излизат от драматургичното действие – от светлото лирично звучене на първата ария до трагичното разтърсващо до плач прощаване на отчаяната майка, която иска да предпази своята рожба от своите страхове.

В спектакъла тази вечер, в ролята на детето на Чо-Чо-сан ще бъде синът на Дитри - Калоян Калудов. В ролята на Пинкертон зрителите ще се превъплъти великолепният тенор Ивайло Михайлов.

В ролята на Шарплес ще дебютира младият и талантлив баритон Йосиф Славов, когото старозагорската публика добре познава вече от успешните му дебюти в ролите на Енрико Аштън от операта "Лучия ди Ламермур" и на Валентин от операта "Фауст" на Гуно. На 2 февруари Йосиф Славов ще дебютира в ролята на Жорж Жермон в спектакъла на операта "Травиата" от Джузепе Верди.

Участват още Тереза Бракалова /Сузуки/, Ивайло Йовчев /Горо/, Александър Марулев /Бонзо/, солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижират диригенти от Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на маестро Ивайло Кринчев.

Рени АТАНАСОВА