Промяна в управленския екип на Велико Търново бе приета днес на редовната сесия на Общинския съвет в старата столица. По предложение на кмета Даниел Панов неговите заместници от трима ще станат петима, предаде кореспондент на "Фокус“. След повече от час горещи дебати местните парламентаристи подкрепиха разширяването на екипа.

"За мен като кмет е важно да разчитам на професионализма и общата ни отговорност към жителите на общината и на управленски екип, който да се представлява от пет заместник-кмета в съответните ресори и секретар на община“, заяви в предложението си Панов.

От "Възраждане“ подчертаха, че промяната ще струва 2,4 млн. лв. за целия управленски мандат и затова са против нея. Направиха и предложение два от ресорите да се обединят и зам.-кметовете да са четирима, но то бе отхвърлено. От БСП определиха разширяването на екипа като "раздуване на щата“.

В крайна сметка предложението на Панов бе прието с 21 гласа "за“, 5 "въздържал се“ и 9 "против“.

Сега Община Велико Търново ще се управлява от кмета Даниел Панов и неговите заместници с ресори "Финанси и стопански дейности“, "Стратегическо, териториално и инвестиционно планиране и контрол“, "Социални политики и образование“, "Спорт, младежки дейности, туризъм и демографски политики“, "Култура и недвижимо културно-историческо наследство“. За административната работа ще се грижи секретарят на Общината.

В новата структура ще влизат 11 дирекции и 12 отдела, като общата численост на служителите е 297 души.

Промените трябва да станат не по-късно от три месеца, а кметът ще има право да слива, закрива и създава отдели в рамките на одобрената от ВТОбС обща численост по дирекции.