В столица на йогата се превръща Велико Търново в следващите две седмици. С богата и разнообразна програма, посветена на Световния ден на йогата – 21 юни, старата столица става част от международната карта на здравословния спорт. Инициативата е на TarnovoRuns и стартира официално утре, разказва за "Фокус“ д-р Калин Василев, основател на групата за активен начин на живот.

Събитията, които предстоят, са много важни за TarnovoRuns, тъй като движението е основано именно в годината, в която ООН обявява 21 юни за Международен ден на йогата – 2014-а.

"Започнахме с тази инициатива за Седмица на йогата във Велико Търново някъде през 2017-а – 2018-а година. Първите няколко издания бяха седем дни със седем безплатни практики, като идеята за това нещо е да се покаже на търновци, въобще на целия регион, че има най-различни можещи, знаещи и компетентни инструктори в нашия регион и да може човек да опита от стила на всеки един от тях“, разказва д-р Василев за началото.

С годините, обаче, се оказва, че в областта има много можещи и знаещи инструктори, затова и събитието се разраства. Увеличават се главоломно и желаещите да опитат от всички практики. Това налага и нови правила в Седмицата на йогата.

"И тази година изненадата е, че седмицата за йога ще прерасне в две седмици – една седмица за йога и една седмица за пилатес. Това е друга методика, която е за заздравяване, опознаване на тялото и последните няколко години пилатес методиката набра популярност. Доста инструктори изкараха курсове, знаещи са, могат много неща и това ни мотивира“, обяснява още Калин.

Инструкторите са общо 13, а практиките ще са двойно, дори тройно повече, като всяка една тренировка е напълно безплатна. Събитията ще са от понеделник до петък, като дните от 24 до 28 юни ще са за йога, а от 1 до 5 юли – за пилатес. Тренировките започват в 19:30 вечерта.

Повече за това, което предстои можете да прочетете в социалните мрежи на TarnovoRuns – във Фейсбук, Инстраграм, ТикТок.

А целия разказ на Калин Василев можете да чуете в звуковия файл.