Домакин на един от най-големите фолклорни фестивали у нас е Велико Търново в дните до 13 май, предаде кореспондент на "Фокус“. Тазгодишното XXVII издание на старопланински събор "Балкан фолк“ събира над 130 групи и индивидуални изпълнители от България и Малайзия. Старата столица вече посрещна танцьорите, а първия им официален концерт ще е на 10 май /петък/. Мястото е Летния театър в парк "Марно поле“. Съпътстващи събития са XIV български национален шампионат по фолклор "Евро фолк“ и IX световна купа по фолклор – "Велико Търново“ 2024.

Церемонията по официалното откриване на форумите ще се състои на 10 май от 19:30 часа, а официалното награадаване и закриване на трите музикални събития – на 12 май от 19:00 часа. Концерти ще има всеки ден, като на 10-ти ще започнат в 15:30 часа, на 11-ти в 13:00 часа, а на 12-ти в 13:00 часа. На 11-ти май от 18:30 ще има и дефиле на участниците от паметник "Майка България“ до Летния театър.

Днес гостуващите изпълнители от Малайзия съвместно с няколко български състава ще изнесат концерти в близките до Велико Търново селища – Самоводене, Дебелец и Килифарево.

И през трите дни с концертна програма в Летния театър непосредствено до сцената ще бъдат разположени няколко кулинарни къта, където посетителите ще могат да разгледат различни тестени изделия и ястия, приготвени по стари рецепти. Участниците в изложбата конкурс са от различни села и градове на България. Отличените майстори на хлябове и гозби ще бъдат включени с интервюта в обзорния филм за фестивалите и телевизионното предаване "Фолклорна трапеза“.

На фестивалната сцена своите репертоари ще представят формации от различни фолклорни жанрове – вокални групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави, фолклорни ансамбли, клубове за народни хора, групи за стари градски песни, народни оркестри и солисти. Фестивалите са без възрастови ограничения, затова зрителите ще имат удоволствието да видят и чуят участници от няколко поколения.

Събитията се провеждат с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници "Евро фолк“. Всички концерти са с вход свободен, като ще може да се гледат в реално време и в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ, и Еврофолк ТВ.