Велико Търново се прекланя пред паметта на Христо Ботев. В Деня на революционера и загиналите за свободата и независимостта на България пред редица паметници в града едновременно ще бъдат положени цветя и ще бъде отдадена чест, предаде кореспондент на "Фокус“. Това ще се случи в 11:45 часа пред монумента на Васил Левски, Паметника на обесените, паметника на Стефан Стамболов, "Велчова завера", Пирамидата на Независимостта /на крепостта Царевец/, Паметната плоча на загиналите великотърновци във войните, гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

Точно в 12:00 на обяд в целия град ще прозвучи вой на сирени.

Програмата продължава пред паметника на Ботев с изпълнение на литературната композиция "Ботев е жив" от деца от ДГ "Иванка Ботева" – клуб "Христо Ботйов" с ръководители Лорета Великова и Веска Велева. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов. На финала с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

По традиция, от 21:30 часа, търновци ще могат да наблюдават аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“ от пл. "Цар Иван Асен I" пред историческия хълм Царевец.