С откриване на изложба под надслов "Освободителната война 1877-1878 година“ ще започнат честванията за Националния празник във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Експозицията ще е подредена в района на паметник "Майка България“ още в 10:00 часа и ще представи въоръжение, униформи и артефакти на жителите и гостите на града.

В 10:30 часа започва военния ритуал за издигане на Националното знаме на Р България, който ще е пред сградата на Общината. Там ще бъде връчена и Академичната награда "3-ти март" . След това ученици от ПМГ "Васил Друмев“ ще произнесат рецитала "3 март- триумф на силата и достойнството на българския дух“.

В 11:00 часа честванията се пренасят пред паметник "Майка България“, където ще бъде отслужена заупокойна молитва, ще има и военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност. Почетния караул на НВУ "Васил Левски“ ще премине през централната част в тържествен марщ.

В 11:30 часа започва празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра".

От 19:00 часа на пл. "Цар Асен I" пред крепостта Царевец ще има тържествена проверка от почетни роти на НВУ "Васил Левски“, след което ще бъде излъчен и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов- звук и светлина". Ще има и празнични илюминации.