И през тази година Велико Търново ще е център на националните чествания за Независимостта на България на 22 септември. Празничната програма по традиция, датираща от 1908 година, ще започне с литургия в църквата "Св. 40 мъченици“ от 7:30 часа, поясни за Агенция "Фокус“ Нелина Църова, директор дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината. Богослужението ще води Великотърновският митрополит Григорий, а участие в него ще вземат квартет "Ангелски гласове“ . Веднага след това ще има водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски“ и знамената на държавни и общински институции в 9.00 часа на същото място.

Официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме ще започне в 10:30 часа на крепостта Царевец. Паралелно националният флаг ще бъде издигнат и на крепостта Трапезица. По традиция той ще е последван от празничните слова на кмета на Велико Търново Даниел Панов и гостите. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя. Един час по-късно започва празничното шествие, в което ще се включат военните оркестри, които участват в ХV Международен фестивал на военните оркестри , над 500 ученици и всички желаещи граждани.  Шествието ще завърши на площад "Майка България“ с полагането на гирлянди и цветя на монумента.

В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на военните оркестри, който ще се проведе пред сградата на Български пощи. В 16:00 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тема "Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно положение и перспективи“. Проявата е организирана от Общината и сдружение "Велико Търново- историческа и духовна столица на България“, обясни зам.- кметът Нейко Генчев. В нея ще участват юристи, историци и експерти в областта на културното и историческото наследство.

"Час по-късно пред сградата на Община Велико Търново обичаната певица Илка Александрова ще изнесе фолклорен концерт. В 18:00 часа по централните улици на града отново ще се извие голямото търновско хоро след двугодишно прекъсване“, допълва още Нелина Църова.

Кулминацията на програмата ще е на площад "Цар Асен I“, където Представителната част на НВУ ще демонстрира изпълнение на строеви хватки с оръжие от 19:00 часа. 30 минути по-късно е тържествената заря проверка, която ще е последвана  от аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични илюминации.

В празничния 22 септември входът за Царевец и църквата "Св" 40 мъченици“ ще е свободен от 9:00 до 12:00 часа. Архитектурно-музейният резерват ще е с намалено работно време заради празничните илюминации- от 9:00 до 16:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА