Старата столица отново е домакин на националните чествания за Независимостта на България, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Празничната програма по случай 114-годишнината от обявяването на историческия акт, което се случва именно в болярския град, започна по традиция с литургия в църквата "Св. 40 мъченици“. Тя се води от Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. В нея се включиха десетки миряни и официални гости, сред които представители на Областна администрация, Община Велико Търново, местни управници от региона, историци, общественици, кандидати за народни представители.

След минути започва и водосвет за поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски“ и знамената на държавни и общински институции, което ще бъде последвано от тържествено прочитане на Манифеста за Независимостта на България, документът, с който преди 114 години е обявен историческия акт. Това се случва за пръв път на гара Трапезица, след това именно в двора на църквата "Св. 40 мъченици“ и на хълма Царевец.

Именно крепостта е следващия акцент в днешната празнична програма. След минути от двора на църквата ще тръгне шествие на там. В 10:30 часа започва военният ритуал по издигането на знамето на Република България. По същото време националният флаг ще се развее и на крепостта Трапезица. Очаква се към честванията на Царевец да се присъедини и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Луиза ТРАНЧЕВА