Международен арт пленер под надслов "Вдъхновение на Ксилифор“ се провежда в едноименния парк на Велико Търново. За втора поредна година събитието събира скулптори и художници от страната и чужбина, които ще творят заедно до началото на юли, предаде кореспондент на "Фокус“. Всичко се случва под ръководството на доц. Георги Минчев /скулптура/ и Пламен Кондов /живопис/.

Инициативата е част от Календара на културните събития на Община Велико Търново. Организира се Туристическо дружество "Трапезица – 1902“ и Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“. Включват се както студенти, така и асистенти, и преподаватели. Сред скулптурите са Милена Младенова, Николай Маринов, Семих Алиев, Радосвет Христов, Никола Михов, Catalin Ungureanu, Gunes Yilmaz. Живописците са Надежда Златкова, Елеонора Галинова, Силвия Иванова, Dunja Brankovic, Jovana Petrovic и Seyda Canpolat. Културната проява се реализира с финансовата подкрепа на Общината, откъдето осигуряват над 15 000 лева.

Пленерът продължава официално до 7 юли, като официалното представяне на творбите, създадени по време на форума, ще е на предния ден – 6 юли от 17:00 часа в парк "Ксилифор“.