Поход за мир организират днес във Велико Търново, Свищов, Павликени и още 28 града в страната, предаде кореспондентн на "Фокус". Инициаторите са само и единствено граждани, няма политическа намеса. В старата столица проявата ще е на площад "Майка България", който се намира срещу Община Велико Търново. В Свищов походът ще е пред сградата на местната администрация, а в Павликени - на централния площад. Освен, че ще изкажат недоволството си, организаторите ще събират и подписи за провеждане на референдум за мир и суверенитет. 

Освен местни жители, сред инициаторите са и Български национален съвет за мир "Свободна и мирна България“, НС "Свети Георги Победоносец“, Обединение 29 и БРОД – Българският род обединен за децата.

"Излизаме в най-големите български градове масово, за да покажем отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжия в Украйна и официалното въвличане на България във война. Събитието е изцяло на гражданите и ще се проведе под българския национален флаг навсякъде", казват организаторите.

В Похода за мир се включват София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Русе, Шумен, Сливен, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Казанлък, Велико Търново, Габрово, Враца, Силистра, Свищов, Видин, Кюстендил, Перник, Трявна, Радомир, Търговище, Етрополе, Павликени, Червен бряг, Осло (Норвегия), Прага (Чехия), Крайстчърч (Нова Зенландия).

Луиза ТРАНЧЕВА