Великият актьор Апостол Карамитев ще бъде удостоен посмъртно със най-високото звание на Община Бургас - "Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай“. Това реши местният парламент на Бургас, предаде репортер на "Фокус".

Апостол Карамитев е роден в Бургас. Едва 4-годишен го приемат в новооткритото италианско училище, където го освобождават от таксите със свидетелство за бедност. Именно там е и първата му изява пред публика. Взема участие в детските забави и сам прави "театро“ с приятелите си. В Италианския лицей получава и средното си образование. Завършва с отличие, като владее италианския език перфектно.

През 1942 г. влиза в казармата, като попада в части от противовъздушната артилерия. Участва в сраженията по време на Втората световна война и достига до Страцин. След като се уволнява, започва работа като печатар в Бургас. През 1945 г. заминава за София. Иска да учи в Театралната Школа, но заради поръките и паметта на вече мъртвия си баща и желанието на по-големия му брат, който го издържа, докато учи, записва специалност "Право“ в Софийския Университет. Той обаче не се отказва от мечтата си за театъра и в следващите две години успоредно с университета посещава и Театралната школа. В крайна сметка се явява на приемен изпит там и постъпва като студент с двугодишен курс на обучение. Завършва ВИТИЗ през 1951 година . В няколко последователни години след това специализира актьорско майсторство и режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград.