Ателие за изписване на великденски яйца с гост доц. д-р Светла Ракшиева – етнолог от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН се проведе в Твърдица. Организатор на инициативата беше Историческия музей в града.

Доц. д-р Светла Ракшиева е международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца, организатор и участник в ателиета за писане на яйца в България и в чужбина. Автор е на книгата "Писано яйце за Великден" (2007), представяща в детайли целия процес по украсата на великденските яйца, техниките и различните мотиви.

Участниците в ателието се запознаха със стара восъчна технология в стила на народната традиция от Велинградско за украсяване на яйца с писалка. Потопиха се в интересния процес – изписване на мотиви от украсата с восък, боядисвате, снемане на восъка, нанасяне на нови елементи от украсата и отново боядисване с нов цвят…и така до получаване на впечатляваща украса. Част от изработените яйца в ателието ще бъдат показани на празниците Цветница и Великден в Твърдица.