Неизпълнявано в България музикално произведение ще прозвучи в концерт на Български камерен оркестър - Добрич следващата сряда, предаде репортер на Агенция "Фокус". Вечер на английската камерна музика под диригентската палка на Маестро Арто Чифчиян отново поставя предизвикателства пред музикантите от добричкия оркестър.

За първи път в Добрич и в нашата страна на 9 ноември от 18:30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“ публиката ще има възможност да слуша Четири новелети за струнен оркестър, оп. 52 на композитора Самуел Коулридж - Тейлър (1875–1912).

Новелета в превод от италиански език (novelletta) "неголям разказ“, в музиката означава музикална пиеса в свободна форма с лирично-повествувателен, а понякога и с драматичен характер.

Самият Самуел Коулридж – Тейлър има драматична съдба. Роден през 1875 г. в Лондон, от майка британка и баща от Сиера Леоне, Самуел е един от първите цветнокожи студенти по музика в Кралския колеж в Лондон. Негово стихотворение се превръща в Либерийски патриотичен химн и той става Рицар на Либерийския хуманен орден за африканско изкупление. Става известен с трилогията от кантати Песента на Хиавата, по текстове на Хенри Лонгфелоу. През 1900 г. Самуел Коулридж – Тейлър е водещ делегат на Първата Панафриканска конференция в Лондон. Като борец за правата на чернокожите, той става популярен в САЩ, където е първият цветнокож диригент на хор, изпълняващ негова музика.

През 1905 г. са публикувани неговите 24 негърски мелодии, за които авторът казва: "Това, което Брамс направи за унгарската народна музика, Дворжак за бохемската и Григ за норвежката, аз се опитах да направя за негърските мелодии“. Четири новелети, оп. 52 са композирани през 1902 г. за струнен оркестър, тамбурин и триъгълник. Те са ранни примери за британска лека музика. Въпреки, че го наричат "Черният Малер", в тези и други негови творби влиянията на Хендел, Дворжак, Брамс се появяват заедно със спонтанност, произтичаща от афро-американската народна музика.

В тематичната музикална вечер ще прозвучат творби и на Едуард Елгар, Хенри Пърсел, Бенджамин Бритън.

Жулиета НИКОЛОВА