Близо 500 ученици се обучават в момента в Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. Вече 59 години школото подготвя конкурентноспособни кадри за туристическия бранш, а само след седмица ще отбележи и патронния си празник, предаде кореспондент на "Фокус“.

Специалностите, сред които младежите могат да избират, са "Рекламна графика“; "Администратор в хотелиерството“; "Екскурзоводско обслужване“; "Туристическа анимация“; "Организация на туризма и свободното време“; "Кетъринг“ и "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

Програмата за празника на училището, който е на 21 март, включва разнообразни дейности. Акцент в нея е представянето на книгата "Моето училище“ от автора й Георги Димитров, учител по история“. Най-атрактивна е "Седмица на аниматора“, която тече в момента. В нея аниматорите представят анимационни програми пред своите съученици.

"Празничният ден е посветен на културно-историческото наследство на Велико Търново, защото Бероновци осъзнават, че са бъдещето на историческата и духовна столица на България. По традиция учениците от специалност "Екскурзоводско обслужване“ и "Организация на туризма и свободното време“ ще направят пешеходни обиколки на града с осмокласниците. Те започват в 10:00 часа и носят атрактивните заглавия: "Паметникът на Асеневци и романтичната улица "Гурко“ - тръгване от паметника на "Асеневци“; "Емблемите на Старо Търново“ - тръгване от паметника "Майка България“; "Старопрестолният Търновград“ - тръгване от Царевец; "Възрожденско Търново и наследството на Колю Фичето“ – тръгване от музей "Възраждане и Учредително събрание“, обясняват от школото.

Всички останали класове ще посетят туристически обект в града и региона, който е определен от ученическия съвет и съгласуван с всеки отделен клас. Младите екскурзоводи канят в техните турове да се включат граждани и гости на града.