В Кюстендил се отбелязват 60 години от създаването на туристическия хор "Осоговско ехо“, съобщиха за "Фокус“ от Туристическо дружество "Осогово“. От 18.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“ ще се състои празничен концерт на хора, чиито диригент е маестро Димитър Цветков. В програмата ще вземат участие музиканти от Градски духов оркестър – Кюстендил, Вокално-инструментална група "Елеганс“ и други.

Хорът е един от първите туристически хорове в България. Създаден е през есента на 1963 година по инициатива на Стефан Иванов - деец на туристическото движение.  Първи диригент е Михаил Михайлов, инспектор в отдел "Просвета" при Окръжен народен съвет. През годините хорът се ръководи от Любен Христов и Димитър Неделчев. След тяхното оттегляне се прекъсва дейността му до 2007 година, когато по решение на Настоятелството на читалище "Братство" и Управителния съвет на Туристическо Дружество "Осогово" хорът отново възстановява своята дейност под диригентството на маестро Димитър Цветков.

Хорът е продължител на богатите певчески традиции, съпътствали организирания туризъм в Кюстендил. Всеки турист знае, че песента край лагерния огън допълва най – приятно усилието от похода през деня. Същото важи и за всички тържества, когато туристическият хор допринася за тържествеността и завършеността на форума.