Българска фондация Биоразнообразие награди за 11-ти път хората, които работят за съхранената природа на България. Категориите на Годишните награди за биоразнообразие са кампания, журналист, политик, бизнес и активист за природата. Това съобщиха от фондацията.

Тазгодишната вълнуваща церемония се проведе в симБиотично - музейчето на Атанасовско езеро като естествено продължение на 42-рия рожден ден на поддържания резерват и Панаира на солта. Повод за празника бяха всички 74 номинирани в различните категории, много от които присъстваха на церемонията на живо.

Традиционно във всяка категория бяха отличени “победител на публиката" (за който се гласува във Фейсбук) и “победител на журито", съставено от обществени фигури с активна гражданска позиция/ което тази година беше в състав: Ива Дойчинова (журналист, директор на програма Радио София на БНР); Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази; Камен Калев – бургазлия, режисьор и ярък талант в съвременното ни кино; Маги Малеева, един от най-силните гласове в борбата с климатичните промени, за биологичното производство и био храните, зеленият начин на живот; Димитър Димитров, предприемач, организатор на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра".

Победител на публиката в категория "Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата" е кампанията за възстановяване на белошипата ветрушка у нас на Зелени Балкани. “Те избраха за своя кауза да върнат в природата изчезналия в България вид белошипа ветрушкa. Тази кампания поставя България сред страните, в които се работи "за“, а не срещу природата", се казва в номинацията. Журито пък единодушно най-високо отличи кампанията “Колективен иск срещу Столична община за бездействие спрямо замърсяването на въздуха". “Това е голям успех за софиянци, но и за цяла България, тъй като показва, че гражданите могат с общи усилия чрез колективни искове да отстояват правата си на чист въздух и чиста околна среда". Зад организацията на този колективен иск и за успешното провеждане на това дълго дело стоят инициативната група за чист въздух на София, За Земята, Спаси София, Център за независим живот, Асоциация "Диабет тип 2", адвокатите Димо Господинов, Александър Коджабашев, Иван Велов и Христо Христев, и дарителите, които подпомагат разноските по делото.

Победител на публиката в категория: "Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени" е Десислава Лещарска за статиите, в които посочва икономическите ползи от опазването на природата. “На журналистите много често се налага да са експерти, да са първа аларма, да са много смели и понякога, да обръщат мача.", посочи Ива Дойчинова, говорейки за приноса на номинираните журналисти. Журито присъди награда на Лора Стаматис и Десислава Генева, кореспонденти на бТВ от Бургас, затова че проследяват всички морски теми да достигат до национален ефир.

Победител на публиката в категория "Активист за природата" са фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!“ с подкрепа от 2624 гласа. "Каузата за Синеморец бих казала, че е симбиотична. Първо, ужасно много хора се борят не само за Синеморец, а и за цялото ни южно море; за планината; за парк Странджа; за реката; за водата; за ендемичните растения; за птиците. Тази награда е за всички тях“, посочи Марта Георгиева, която получи наградата от името на групата. В тази категория беше и най-оспорваната надпревара, като второто място заеха сдружение “Млад планинар". Наградата в категорията "Активист за природата" журито връчи на доц. д-р Петър Шурулинков, един от най-видните орнитолози, учен с ясна позиция по въпросите за защита на природата. Основен двигател на опръстенителния лагер в Дуранкулак, благодарение на който ежегодно обучава бъдещите специалисти по птиците и природолюбители в България. Той сподели, че приема наградата като знак, че никоя победа за природата не е окончателна, но това само го е мотивирало в работата му през последните 33 години, ще продължи да го мотивира и в бъдеще. За първи път в категорията имаше номинирани голям брой учени.

В категорията "Политик с най-голямо внимание към българската природа“ тази година имаше повече номинации от всякога. Преценката на журито съвпадна с гласовете на публиката и така Александър Дунчев получи двойно признание за своята активна позиция, поради своята непреклонност и отдаденост за опазването на горите. Екипът на МОСВ (Борислав Сандов, Тома Белев, Иван Велов, Георги Стефанов) пък беше отличен със специалната награда на БФБ за огромния труд за природата, който положиха в периода декември 2021 – юли 2022 г. Румяна Иванова от Българска фондация Биоразнообразие връчи наградата с думите “Този екип на министерството беше една сбъдната мечта, да видим как биха изглеждали нещата, ако сме от едната страна на бариерата, как можем да си помагаме, как нещата могат да се случат - какво ли би било, ако имахме не 6 месеца, а 4 години..". Наградата беше приета лично от министъра в оставка Борислав Сандов, който изтъкна част от положителните промени, които екипът на министерството е успял да предприеме в периода. "Сам човек, дори и на най-високата позиция в държавата, не може да направи почти нищо, ако няма екип от хора и съмишленици, с които да го направи“, посочи той.

В категорията “Отговорни бизнеси по отношение на природата и климата" отново имаше припокриване на мнението на журито и публиката и категоричният победител е мобилното приложение FOODOBOX. Приложението помага да се намали разхищението на храна, като предлага лесна възможност на хората да закупят продукти с близък срок на годност на достъпни цени. Приложението вече работи в София, Бургас и Варна, споделиха от старт-ъпа.

Най-голямата победа за всички е това усещане за общност от съмишленици, които са активни и горят в това, което правят. Споделената радост от Наградите е само малка благодарност от екипа на БФБ и всички граждани, които участват в публичното гласуване, към всички номинирани в 5-те категории.