С 32 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се" пловдивските общински съветници приеха по-висока тарифа за таксиметровите услуги в Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Минималната дневна цена става 1,19 лв./км, а максималната - 1,80 лв./км. Нощната тарифа е 1,29 лв./км минимално и 1,90 лв./км максимално. Тарифата е предложена от Асоциацията на таксиметровите превози, с аргумент, че за последно цените са актуализирани преди десет години. 

Веселина Александрова от ПП-ДБ поиска да се запази старата минимална цена, която беше 0,65 лв/км през деня и 0,75 лв/км през нощта, за да има по-голям ценови марж и съответно по-голяма конкуренция между фирмите. Заместник-кметът по транспорт Савина Петкова обаче изтъкна, че новите тарифи са поискани от самите таксиметрови превозвачи, за което са внесли и подписка. 

Не беше прието предложението на арх. Костадин Палазов от "БСП за България" такситата да бъдат в жълт цвят, тъй като изискването за определен цвят е отпаднало от наредбата. 

Квотата за регистриране в община Пловдив е 2000 таксита. Първоначалното предложение беше за увеличаване на 2200, но Савина Петкова склони да не се променяа бройката, след като бе изтъкнат аргумента, че реално регистрираните са 1750 таксита.