Фирми и еднолични търговци имат двумесечeн срок, в който могат да подадат заявление за определяне размера на такса "смет" за 2024 г. за нежилищни имоти според генерираното количество отпадъци. Това съобщи Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване" в Столична община на своята Facebook страница.

Ето какво написа той в социалната мрежа:

Фирмите вече подават документи за такса смет според количеството отпадъци.

От тази седмица тече двумесечният срок, в който юридически лица и еднолични търговци могат да подават молби и декларации за определяне размера на такса смет за 2024 г. за нежилищни имоти според генерираното количество отпадъци.

Фирмите, които не използват тази възможност, ще плащат такса според отчетната стойност/данъчната оценка на тези имоти.

Вариантите за компаниите да плащат такса смет според количеството отпадъци са:

- до 30 ноември да подадат един от двата документа;

- декларация за определяне на брой контейнери;

- молба за издаване на Заповед за допускане на пряко договаряне със специализирани фирми за сметосъбиране и сметоизвозване.

През миналата година от тази възможност се възползваха общо над 7500 компании.

Освен на място в дирекцията, документи могат да бъдат изпращани и чрез лицензираните пощенски оператори, на адрес гр. София, ул. "Оборище" №44 - Дирекция "Икономика и търговска дейност". Необходимите образци на документи могат да бъдат намерени на сайта на Столична община: https://www.sofia.bg/sample-documents

Работното време на дирекцията за прием на документи е всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 ч.

За последна година подаването на декларации/молби за такса смет от юридическите лица се провежда по този начин. От 2025 г. за всички задължени лица - юридически и физически ще бъде въведен принципът "замърсителят плаща", според който собствениците на имоти ще плащат таксата в зависимост от генерираното количество смет.