Столична община обяви детайли около организацията на движението за тържествено шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Част от линиите на обществения транспорт също са с променени маршрути.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

От 13.00 часа на 23.05.2024 г. до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на:

- на ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски" с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието;

- на паркинга зад Националната библиотека.

От 01.00 часа на 24.05.2024 г. до приключване на мероприятието на:

- паркинга на пл. "Княз Александър І";

- на ул. "Шипка" между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра".

Празничното шествие ще се проведе от 10.30 часа на 24.05.2024 г. по следния маршрут: от площад "Атанас Буров“ по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на  "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

От 10.30 до 11.00 часа на 24.05.2024 г.  се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. "Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. "Цар Освободител" само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.

От 09.00 часа до отпадане на необходимостта на 24.05.2024 г. се забранява  влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва:

- бул. "Цар Освободител" между пл. "Независимост" и бул. "Васил Левски";

- ул. "Аксаков" между ул. "Георги Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий";

- ул. "Георги Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";

- ул. "Цар Шишман" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";

- ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров";

- ул. "Дякон Игнатий" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";

- ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";

- ул. "Княз Александър І" между ул. "Съборна" и пл. "Княз Александър І";

- ул. "6-ти септември" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител";

- ул. "Оборище“ между ул. "Дунав“ и бул. "Васил Левски“.

- бул. "Васил Левски" между бул. "Цар Освободител" и бул. "Янко Сакъзов".

- ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и пл. "Св. Александър Невски";

- ул. "Шипка" между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра".

От 09:00 ч. до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт, както следва: 

Електробусна линия № 9 (в посока ул. "Ген. Гурко"): от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" обратен завой пред Национален стадион "Васил Левски", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута.

- Скъсяване на маршрута в посока ул. "Ген. Гурко“.

- Скъсяване на маршрута в посока автобаза "Искър“ .

Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ "Св. Климент Охридски"): от бул. "Цариградско шосе" наляво по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", надясно по ул. "Ген Гурко", надясно по бул. "Васил Левски", надясно по бул. "Цар Освободител" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута;

- Автобусите ще  спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. "Васил Левски" – бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", надясно по ул. "Ген. Гурко" и наляво по бул. "Васил Левски" по маршрутите;

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ "Св. Анна“/ж.к. "Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. "Цариградско шосе“ - "бул. Цар Освободител“ – "бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по "бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. "Ген. Гурко“, надясно по бул. "Васил Левски“, надясно по бул. "Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линия №№ 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов , направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, наляво по бул. Владимир Вазов и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. "Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул.“Владимир Вазов“ и ул. "Острово“, по ул. "Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. "Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линия №№ 1 и 3, преминали към ж.к. "Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. "Левски Г“- ж.к. "Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. "Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Острово, надясно по ул. Острово, направо по ул. Макгахан, наляво по ул. Никола Войновски до ж.к. "Хаджи Димитър“ /начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4/, до    кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов, направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, наляво по бул. Владимир Вазов и по действащите маршрути до ж.к. "Левски Г“.

Частично се изменя маршрута на автобусна линия №Х50 (посока пл. "Св. Александър Невски“) както следва: от бул. "Цариградско шосе“ наляво по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. "Ген. Гурко“, надясно по бул. "Васил Левски“, надясно по бул. "Цар Освободител“ и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.

Частично се променя  маршрута на автобусна линия № Х43 (посока пл. "Св. Александър Невски“) както следва: от кръговото кръстовището на бул. "Сливница“ и бул. "Васил Левски“, наляво през пл. "Сточна гара“ /обратен завой/, направо по бул. "Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. "Сточна гара“ по маршрута.