На изключително важна информация за множество шофьори, попадна "Фокус". Тя касае разрешителното за локално платено паркиране на пътни-превозни средства (ППС) за живущите в обхвата на "Синя зона".

В заявлението за издаване на разрешение за локално платено паркиране на живущите в зоните на почасово платено паркиране на основание чл.32 от НОДТОВ, вече се прилага и нов изискуем документ, а именно: такъв, който удостоверява, че превозното средство е преминало годишен технически преглед.

До сега такова изискване нямаше. Явно така се цели да се разкарат бричките, които не се карат, а стоят захвърлени по улиците, коментираха наши читатели. Те са научили случайно, че вече се изисква документ за технически преглед.

Към заявлението за платено паркиране на живущи в обхвата на "Синя зона" трябва да са приложени следните документи, в оригинал за справка:

1. Лична карта или удостоверение за постоянно или продължително пребиваване;

2. Регистрационен талон на ППС;

3. Документ, доказващ валидно правно основание на ППС, различно от документа за собственост;

4.Документ, удостоверяващ преминат годишен технически преглед;

5. Нотариален акт или друг документ, удостоверяващ собствеността на жилищния имот, или договор за наем.

Припомняме, че на улици, булеварди и площади - общинска собственост, с въведен режим на почасово платено паркиране, се въвежда режим на локално платено паркиране на ППС, чийто ползватели са от домакинството (по смисъла на §1, т. 2 от ДР на ДОПК) на собственици или наематели на обособени жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране, и са с постоянен адрес, идентичен с адреса на жилищния имот.

Това право се предоставя на физически лица, които управляват ППС по силата на право на собственост, или на правно основание, различно от правото на собственост, и са с постоянен адрес, идентичен с адреса на обособения жилищен имот, който използват за жилищни нужди.

Паркирането се осъществява в границите на конкретна подзона, от зоните за почасово платено паркиране, в която попада адресът на обособения жилищен имот. Живущите на гранични улици между подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране. Правото на паркиране се предоставя срещу заплащане.

Правото за паркиране се прилага за два автомобила на обособен жилищен имот. За втори автомобил лицата заплащат двойния размер на сумата за първи автомобил. Първи автомобил е този, който е заявен първи по време. Когато жилището е съсобствено, всеки от съсобствениците може да заяви "първи автомобил“ в съответствие с предходното изречение.

Срокът на разрешението за паркиране по постоянен адрес е 12 месеца от датата на издаване.